Olandiška „Bavaria”

„Bavaria” – šeimyninė firma, besididžiuojanti savo „dvasinėmis vertybėmis” (ji valdo vienuolyno alaus daryklą), sėkmingai veikia ir be brolio Samuelio. Ji gamina 40 mln. litrų alaus per metus. Tai ne tiek jau ir daug, bet reikia atsižvelgti į tai, kad, tarkim, miežių salyklą daugeliui europietiškų markių daro būtent „Bavaria”. Kompanija išnaudoja tik 30 proc. savo pačios gaminamo salyklo. Likusį perka kitos gamyklos iš viso pasaulio.

Suprantama, alaus virimo procesą reikia matyti. „Bavarijoje” – uždaras energetinis ciklas. Šiluma, naudojama gaminant salyklą, renkama, sugrįžta į energetinį centrą ir panaudojama kituose procesuose. Beje, aludarystėje esama dalykų, kurių negalima patobulinti – pavyzdžiui, alaus mielės elgiasi kaip reikia tik susilietusios su variniais indais. Todėl visi vamzdžiai, kuriais teka alus, pagaminti iš vario.

Sakoma, kad „Bavaria” gamina geriausią salyklą pasaulyje. Miežių, apynių ir mielių „bavarai” ieško visoje Europoje, išsirinkdami geriausius. Vanduo, suprantama, iš nuosavų artezinių šulinių.

Įdomu dar ir tai, kad taupieji olandai nieko neprapuldo. Anglies dvideginis, gaunamas brandinant alų, surenkamas, išvalomas ir panaudojamas prisotinant angliarūgšte limonadus.

„Bavaria” vos ne pirmoji pasaulyje (1978 m.) pagamino nealkoholinį alų. Jis išties be alkoholio ir mažiausiai kaloringas iš visų nealkoholinių gėrimų.

Eindhovene „Bavaria” taip pat turi savo užeigą, kurioje galima paragauti alaus konditerijos šedevrų.